Säkerhet
Så väljer du rätt flytväst
Underhåll flytväst din flytväst rätt
Undvik dessa vanliga missar när du försäkrar din båt
Säkerhet och säkerhetsutrustning är A och O i en båt. Man kan trilla i vattnet, man kan överraskas av oväder, motorn kan börja brinna. Man kan gå på grund och båten börjar sjunka. Det gäller att förbereda sig. Har man en mindre båt är det viktigt att ta med flytväst, mobiltelefon, dragg och dragglina, öskar, åror, förtöjningstamp.
Här är en lista på saker som är mer eller mindre nödvändiga på en större båt:
Flytväst
Flytväst är en billig livförsäkring och en självklarhet när man är ute på sjön. Val av rätt flytväst beror på simkunnighet och användningsområde.
Uppblåsbara räddningsvästar är bland det säkraste man kan använda när man är ute på sjön - i uppblåst form fungerar de som en traditionell räddningsväst och vänder dig rätt i vattnet så att ansiktet kommer ovanför vattenytan. Västarna är utrustade med en upplåsningsmekanism plus en kolsyrepatron som ska bytas varje gång som västen varit uppblåst. OBS! Ha alltid extra gaspatroner ombord.
Räddningsvästar är designade för att hjälpa användaren att vändas rätt i vattnet och för att hålla upp huvudet ovanför vattenytan, lämplig för icke simkunniga. Räddningsväst på barn är det viktigt att flytvästen är anpassad efter barnets vikt för perfekt funktion.
Brandvarnare, gasvarnare
En brandvarnare och gasvarnare är alltid bra att ha ombord
Brandsläckare och brandfilt
En brandsläckare bör finnas i var mans båt. Många försäkringsbolag ställer ofta krav på att det ska finnas enligt följande:
- Fritidsbåtar under 10 meter ska vara utrustade med en 2 kg brandsläckare med effektklass 13A 70BC.
- Fritidsbåtar över 10 meter ska vara utrustade med två brandsläckare med effektklass 13A 70BC. Även en brandfilt är ett mycket bra komplement till brandsläckaren.
Livbojar
Även om man alltid bär flytväst ute till sjöss är det en trygghet att ha livbojar ombord, gärna lättillgängligt placerade på pushpit och/eller pulpit. Skulle någon ramla överbord i strömt vatten eller under hårt väder behöver man snabbt kunna hala in personen i säkerhet och då är det ovärderligt att ha en livboj med säkerhetslina ombord på sin båt.
Kikare
Att ha en kikare ombord är en självklarhet, den ska placeras så den snabbt går att plocka fram. En kikare är nödvändig att ha för att upptäcka sjömärken, andra båtar eller grund. Det vanligaste valet av en marin kikare är storleken 7x50 mm. Det är också viktigt att välja en kikare som klarar extrema väderförhållanden till havs.
Ficklampa
En ficklampa är ett måste på en båt, och extra batterier. Om elsystemet på båten går sönder och tex. lanternorna inte fungerar ska man alltid ha en ficklampa till hands så man kan syns för andra båtar/fartyg.
Lanternor
Regler vad som gäller för lanternor på båt: Lanternor skall vara tända från solnedgång till soluppgång (längs kuster och på havet). Båt som endast användes i dagsljus, behöver ej vara utrustad med lanternor. Båt som för eller visar endast ett ljus (t ex ett vitt runt lysande ljus eller en ficklampa) är skyldig att hålla väl ur vägen för annan sjö-trafik i skandinaviska inre vatten.har mycket lång livslängd. De tar heller inte skada av att förvaras delvis laddade. Ska du t.ex bära med dig t.ex elutombordare och batteri varje gång du ska ut med din båt, är ett lithiumbatteri att föredra. Det kan även vara lämpligt för kapp- och långsegling.
Ska man ge sig iväg utomskärs eller t.ex en långsegling bör följande saker finnas:
Räddningsflotte
Att ha en liten dinge eller gummibåt på släp är en utmärkt hjälp om olyckan skulle vara framme och man måste lämna sin båt. Att ha en räddningsflotte monterad på däck eller på pulpit som löser ut sig själv i händelse av nödsituation.
Nödsändare
Ska man ge sig iväg utomskärs och befinna sig långt från land bör man ha en nödsändare. Var du än är, till sjöss eller på land, ger en nödsändare dig en försäkran att den globala räddningstjänsten kan bli varnade genom ett knapptryck.