Förtöjning

Förtöj alltid för storm! Att förtöja en båt på ett säkert sätt kan vara svårt även för den erfarne båtägaren. Olika hamnförhållanden gör att vad som är en bra förtöjning på en plats kanske inte duger på en annan. Förtöjningslinor som används till förtöjning ska ha hög draghållfasthet och vara motståndskraftigt mot nötning, ryck och solljus. Vi rekommenderar dessa dimensionerna:

Båtvikt:Tågvirkedimension:
0,5 ton10 mm
1 ton12 mm
2 ton14 mm
3 ton16 mm
6 ton20 mm
8 ton22 mm

Förtöjningsfjädrar används för att förhindra belastningen på förtöjningslinorna. Båtar över ca 3 ton bör även ha en säkerhetskätting mellan förtöjningslinan och ring/fästet i bryggan.


Ryckdämpare i gummi är lämpligt till mindre båtar. 

Fendrar av hög kvalitet som har lång livslängd lönar sig att köpa, vi på Hjertmans har valt att sälja Danfender original som har hög kvalitet till ett bra pris. Vi rekommenderar även fenderskydd som skyddar din egen och andras båtar.

Ankare är ett måste för förtöjning i naturhamn och i många gästhamnar. I våra produkttexter har vi angett till vilken ungefärlig båtvikt respektive ankare passar till. Har du en stor båt kan det vara en bra idé att ha två olika ankare, blåser det upp kan man lägga ut ett extra ankare eller om ankaret inte tar tag i botten kan man prova en annan typ av ankare.

Rostfritt eller galvat? 
Ett rostfritt ankare släpper oftast dyig botten lättare och är på så sätt renare när det kommer upp i ytan. Ett rostfritt ankare kan också vara ett vackert smycke på båten. 

Ankarsvirvel eller ej? 
Om du har ett ankarspel ombord är en svirvel ett måste. Ankaret snurrar i vattnet och tvinnar linan eller kättingen. Med en svirvel undviker du att linan eller kättingen tvinnar sig. Svirveln fästs mellan ankare och kätting eller lina.