Båtvård

Polera & vaxa

När båten är tvättad återstår polering och vaxning av båten. Anledningen att man vaxar båten är för att bibehålla gelcoatens nyans och skydda mot oxidering och nedbrytning. 

Polish/rubbing
Det finns en mängd olika varianter av polish/rubbing för gelcoat, aluminium, rostfritt m.m. Rubbing är en grövre variant av polish som har lite mer slipande effekt. Man skulle kunna säga att rubbing är som extremt fint sandpapper i flytande form. Om en gelcoatyta är matt, solblekt och oxiderad kan den räddas av att man rubbar ytan. Tillvägagångssättet för en polish är i stort sett samma som för rubbing men kan även appliceras för hand då den inte behöver arbetas in lika hårt och det är viktigt att den inte appliceras i direkt solljus. Om en polish appliceras med maskin bör man använda en lite mjukare polerhätta. En del polishprodukter är inte lika känsliga för att "brännas fast" och svåra att polera av, vilket gör att man då enklare kan bearbeta större ytor utan att behöva torka/polera av ytan direkt. Dubbelkolla även här från lite olika vinklar så allt polermedel torkas av då det kan vara svårt att se rakt framifrån.

Polera för hand eller med polermaskin
Att använda en polermaskin ger oftast ett bättre resultat. Det finns två olika sorters polermaskiner; roterande och oscillerande. Det som skiljer dem åt är hur trissan rör sig när man polerar. En roterande maskin roterar endast centrerad runt sin egen axel. En oscillerande maskin roterar i en ojämn cirkulerande rörelse, där polerhuvudet åker från sida till sida samtidigt som den roterar.

Vi rekommenderar att man använder en oscillerande polermaskin!

Vax
När båten är tvättat, rubbad och polerad så återstår det att skydda båten med ett vax. Vax appliceras med fördel för hand och en mjuk svamp som gnids lätt på gelcoaten i cirkulära rörelser. Låt sedan vaxet få torka in och bilda en skyddande yta. Torka sedan av överflödigt vax med hjälp av en mikrofiberduk i S-liknande former. Polera/gnugga inte bort överflödigt vax då dessa rörelser skapar friktion och löser upp vaxet igen och försvinner från gelcoaten in i mikrofiberduken. Man kan med fördel vaxa gelcoaten 2 gånger för att få ett bättre och längre skydd.

Karnaubavax och Syntetvax
Karnaubavax är en naturprodukt som kommer från vaxpalmens (Copernicia cerifera) blad och ger en fin, djup "wet-look" glans. Rent Karnaubavax är stenhårt och blandas därför ut med olika oljor för att fås i flytande form. Olika märken har olika mycket Karnaubavax i sina blandningar och har där av olika bra skyddande effekt. Generellt så brukar man säga att ett Karnaubavax har en hållbarhet på ca 6-12 veckor innan vaxet börjar nötas av beroende på väderförhållanden.

Synteiska vaxer eller polymvax som det också kallas är ett vax som framställt på kemiskt vis för att skydda din gelcoat. Dessa vax ger en glansig yta, är i regel lättare att applicera och har en längre hållbarhet på upp till åtta månader innan vaxet börjar nötas av beroende på väderförhållanden.