Ny båtägare
Förtöjning hemmahamn
Sjömanskap
Tillfällig förtöjning
Båtvård
Livet ombord
7 appar att ha ute på sjön
Allt du behöver veta om linor till din motorbåt
Tillfällig förtöjning
Ankare, dragg eller plätt, oavsett storlek, får aldrig användas för permanent förtöjning. Vid ankring bör båten inte lämnas utan tillsyn. Vid all användning av ankare måste du förvissa dig om att sjöbotten ger gott ankarfäste, alt ankarlinan/kättingen är tillräckligt lång (helst 5 ggr djupet) samt att ankaret fäster i botten. Undvik linor som flyter.
Ankare
Vilket ankare du skall ha beror på vilken botten du oftast ankrar i. I Stockholms skärgård och hela Östersjön är de mestadels lerbotten. I skärgården norr om Göteborg är det oftast berg och stenar.
Vilket ankare ska man välja?
Dragg |
Delta |
Bruce/Breezeankare |
Plättankare |
Ankarlina och kätting
Hur lång ankarlina ska man ha? En huvudregel är att har man bara lina bör man ha fem gånger djupet, har man även kätting mellan ankaret och linan kan det räcka med 3 gånger djupet. Det är viktigt att man tar hänsyn till vad det är för botten och hur lätt ankaret fäster. Ett ankare fäster enklast om det får släpa längs botten. Ju mer lina och kätting man har så själva vinkeln blir spetsigare ju bättre fäster ankaret. Är man osäker om man till exempel ska ligga i naturhamn över natten är det smart att ha två ankare. Vinden kan ändra riktning och ankaret kan då lossna.
Ankarolina
Ankarolina är en mycket praktisk uppfinning som tar liten plats och enkel att rulla upp. Ankarolinan monteras oftast på pulpit pch består av en rullkassett och ett handtag som används för att veva in ankarlinan/bandet med. Man ska INTE dra upp ankaret med hjälp av veven, däremot kan man veva in bandet i takt med att man drar upp ankaret.
Ankarspel
Har man en stor båt underlättar tilläggningen om man har ett ankarspel. Ett ankarspel drar upp och fäller ett ankare ur sjön. Det kan vara monterat i fören eller aktern. Ett ankarspel i fören är för svajankring eller när man ligger med aktern inåt. Ankarspel i aktern är lämpligt för förtöjning i naturhamn när man ligger med fören inåt. Ankarspelet består av ankare, kätting och lina. Linan och kättingen bör ligga i ett utrymme som är dränerat, det kommer in mycket fukt med linan/kättingen. Änden av Linan/kättingen behöver också sättas fast i båten. Det är viktigt att man väljer rätt lina/kätting i rätt dimensioner för respektive ankarspel. Följ tillverkarens rekommendationer.
Ankarrulle/hållare
Har man ett ankarspel måste man också ha en ankarrulle/hållare som linan/kättingen löper i och ankaret på plats. Vilken ankarrulle/hållare man ska välja beror på hur mycket utrymme som finns eller hur långt ut den ska sticka ut från båten, viktigt att ankaret inte slår i skrovet.
Bergskilar
Det finns flera sorters bergskilar som man använder vid förtöjning i naturhamn. Det finns galvade och rostfria, raka och vinklade. Ha alltid några bergskilar i reserv, ibland tappas de i vattnet och ibland blåser det upp till storm och då behöver man säkra upp förtöjningen extra mycket. Den raka bergskilen är den vanligaste och oftast den enklaste att banka in i en bergsspricka. Slår man den för långt kan det ibland vara svårt att få loss den. Den vinklade kilen slår man endast ner själva vinkeln och då i en spricka som är parallell med förtöjningslinan.
Båtshake
En båtshake är ett måste på en båt. Placera den på ett lättillgängligt ställe, så den snabbt kan plockas fram för att till exempel plocka upp något som fallit överbord eller när man behöver bära av från bryggan. En teleskopisk båtshake tar mindre plats men kan förlängas upp till ca 2 meter. Mycket smart och praktisk.
HandyDock
HandyDock är en förtöjningskrok som du kan använda för all typ av förtöjning! Du behöver inte ha en speciell ”bojfångare” eller lämna kvar dina tampar på Y-bommarna. HandyDock fungerar som en konventionell karbinhake men med den stora skillnaden att den går att lossa även när den är belastad. Principen är densamma som för bogserkroken på en bogserbåt. Mycket bra hjälpmedel vid till- och frånläggning.
Fendrar
Fendrar är en mycket viktig del aven god förtöjning. De ska skydda både den egna och andra båtar. Fendrarnas antal, form och storlek bestämmes av båtens längd, höjd och fribordsprofil.
Du ska ha minst 3 fendrar på varje sida. De bör ha sådan tyngd att de inte kan blåsa upp på däck.
Tilläggning längs brygga, kaj eller annan båt
Vid sådan tillfällig förtöjning krävs förutseende och gott omdöme. Båten ska vara väl fendrad och förtöjningarna lagda så rörelser i långskepps riktningen begränsas. En metod att åstadkomma detta, speciellt där utrymmet är begränsat, är förtöjning med s k spring: